Toggle navigation
Fietsoplaadpunten.nl
Oplaadpunt aanmelden
Oplaadpunt worden
Berichten
Contact
United Kingdom
Nederlands
United States
Germany
Hoe laad je je fiets veilig op?
7 april 2025 door Redactie
Het totaal aantal woningbranden veroorzaakt door een accu van een elektrische fiets, scooter, of step verdubbelde in 2023. Accu’s en batterijen waren in 5 procent van het aantal branden de oorzaak. Bedenk je dat een accu een elektrisch apparaat is dat warm wordt, en altijd vlam kan vatten.
Steeds vaker gaat het mis, om verschillende redenen. Zo kan het zijn dat de accu te lang in het stopcontact zit of dat je batterij beschadigd is. Of omdat er bijvoorbeeld een verlengsnoer is gebruikt dat ongeschikt was voor het opladen. Hoe zorg je ervoor dat er bij jou geen brand uitbreekt?
Opladen op een veilige plek
Laad altijd op een veilige plek. Oplaadbare accu’s produceren warmte, en een defecte of beschadigde accu kan ervoor zorgen dat je binnen no-time brand hebt. Laad daarom je fiets op in een goed geventileerde ruimte. Een voorbeeld hiervan is de garage of een overkapping.
Je kunt beter niet in kleine, afgesloten ruimtes laden. Een voorbeeld hiervan is een
tuinhuisje
. Sommige mensen laden hun accu daar op, maar juist in zo’n krappe ruimte kan de temperatuur snel oplopen.
Gebruik alleen de originele lader
Wanneer je een elektrische fiets koopt, krijg je de lader er altijd bijgeleverd. Ben je deze kwijt? Gebruik dan geen vervangende accu, maar koop de originele nog een keer. Ongeschikte laders zorgen namelijk gemakkelijker voor oververhitting en schade aan de accu.
Gebruik daarom altijd alleen de originele lader die door de fabrikant is geleverd. Je kunt beter geen universele laders of imitatieproducten gebruiken. Voor elke fabrikant kun je de benodigde
e-bike accu
wel online vinden en kopen.
Blijf erbij als je fiets oplaadt
Ga je je fiets opladen? Blijf er dan bij. Veel mensen laden hun batterij ’s nachts op en dat is geen goed idee. Je kunt dan namelijk geen toezicht houden. Als er iets misgaat, kun je snel ingrijpen. Het is verstandig om een brandblusser in de buurt te hebben, zodat je direct kunt handelen bij een noodgeval.
Laad je accu daarom bij voorkeur overdag op. En doe dat ook in een ruimte waar je eventuele problemen snel kunt opmerken en waar je snel actie kunt ondernemen.
Laad niet langer dan nodig
Meestal duurt het maar een paar uur om een accu op te laden. Laat je lader niet onnodig in het stopcontact zitten. Dat zorgt er niet alleen voor dat je accu sneller verouderd, maar ook dat je accu warm wordt. Zo loop je een onnodig risico op brand.
Bovendien is het belangrijk dat je de accu niet helemaal laat leeglopen. Regelmatig bijladen is beter dan wachten tot deze leeg is. Heb je je batterij weer vol, dan haal je deze van het stroomnet. Zo verleng je ook nog eens de levensduur van je elektrische fietsaccu.
Controleer je accu
Voordat je gaat opladen, is het een goed idee dat je je accu op schade controleert. Zijn er geen zwellingen, scheuren of andere beschadigingen? Gebruik ook je neus, want vreemde geuren kunnen duiden op extreme hitte tijdens het opladen.
Als je niet zeker weet dat je accu het goed doet, is het verstandig dat je deze regelmatig laat nakijken door een specialist. Gebruik je accu niet tot je zeker weet dat deze veilig is.
Voorkom oververhitting
Eén van de belangrijkste oorzaken van een accubrand is oververhitting. Word je accu te warm, dan loop je kans dat er iets gaat smeulen. Dat kan razendsnel in een vlam omslaan. Tijdens het laden kun je je accu daarom het best op een stabiele, niet-brandbare ondergrond leggen. Bedek de accu niet met stoffen of andere materialen die warmte vasthouden.
Ga je laden, dan is het belangrijk dat je dit uit de zon doet. Zonlicht kan namelijk werken als een warmtebron. Ook moet je je lader nooit op de verwarming liggen, want wat er dan gebeurt, kun je wel raden. Goed om te weten is ook dat een e-bike verzekering
niet altijd alles afdekt
.
Gebruik een rookmelder in de ruimte waar je oplaadt
Rookmelders zijn altijd een goed idee, maar zeker in de ruimte waar je je fiets gaat opladen. Het is een goede extra voorzorgsmaatregel om ervoor te zorgen dat je veilig kunt laden. Gebeurt er onverhoopt toch iets, dan ben je op tijd gewaarschuwd. Een goede rookmelder maakt een groot verschil. Heb je een rookmelder die niet op tijd aanslaat, dan kan dat zomaar uitlopen op een grote woningbrand.
Je accu afdanken
Accu’s worden ouder en zijn onderhevig aan slijtage. Een kapotte accu kan zomaar ontbranden als je deze verkeerd weggooit. Lever je accu daarom in bij een erkend inleverpunt. Dat is bijvoorbeeld een fietsenwinkel of de milieustraat. Dan wordt je accu op een veilige manier gerecycled.
Door deze tips te volgen, verklein je het risico op brand. Zo kun je zorgeloos thuis laden. Het is een kleine moeite, waarmee je grote gevolgen voorkomt.