Thuis je elektrische fiets opladen. Hoeveel stroom vreet dit eigenlijk?

25 oktober 2022 door Redactie

In Nederland gebruikt 30% van de fietsers van 12 jaar en ouder een elektrische fiets. Voor fietsers van 65 jaar en ouder ligt dit percentage stukken hoger, hier kiest 70% voor een e-bike. De toename van het gebruik van elektrische fietsen heeft automatisch gevolg voor het stroomverbruik. Maar hoe groot is die toename eigenlijk?

Wat verbruikt de standaard e-bike?

De hoeveelheid energie die je verbruikt bij het opladen van een elektrische fiets hangt af van verschillende factoren. De capaciteit van de batterij is een belangrijke, het soort oplader dat je gebruikt en de staat van je batterij spelen ook mee. Een standaard elektrische fiets heeft meestal een batterijcapaciteit tussen de 250 Wh en 600 Wh.

Een ontwikkeling van de afgelopen jaren is dat elektrische fietsen een steeds sterkere motor krijgen, in combinatie met een grotere accu. Dit geldt ook voor de meest verkochte fiets van 2023. Met een energypack van 800 Wh zit deze fiets duidelijk boven het gemiddelde, waardoor er langere afstanden met de fiets afgelegd kunnen worden. Het directe nadeel is dat de oplaadtijd en de bijbehorende energieprijzen hiermee ook toenemen.

Hoe zit dit met andere elektrische fietsen?

Naast ‘standaard’ e-bikes wint ook elektrische bakfiets aan populariteit. De meest gebruikte bakfiets van het moment heeft een batterijcapaciteit van gemiddeld 450 Wh. Hiermee wijkt het niet veel af van de standaard e-bike. De belasting van de fiets is echter veel zwaarder, hierdoor zal de batterij veel eerder aan opladen toe zijn. Ook de fatbike wijkt niet veel af van dit gemiddelde. Anders is de speed-pedelec, deze fiets heeft een gemiddelde accu van wel 900 Wh en is hiermee minder zuinig in het energieverbruik.

Het energieverbruik overzichtelijk gemaakt

Om het energieverbruik van een elektrische fiets goed in kaart te kunnen brengen, is het belangrijk om te weten hoelang het duurt om de accu op te laden. De mate van ontlading van de accu is hierbij een grote factor, wanneer de accu volledig leeg is zal het veel langer duren om de accu weer vol te krijgen.

Het is hierom raadzaam om de batterij weer op te laden voordat deze volledig leeg is. Dit verbetert de efficiëntie en verlengt de levensduur van de batterij. Als je weet hoelang het duurt om de batterij van je elektrische fiets volledig op te laden, kan je met deze berekening inzicht krijgen in je verbruik:

Batterijcapaciteit in Wh / 1000 x oplaadtijd in uren

Momenteel hebben we te maken met stijgende energietarieven en wordt er in Nederland een gemiddelde energieprijs gehanteerd van 0,40 cent per kWh. Als je een gemiddelde batterijcapaciteit en een oplaadtijd van 4 uur hanteert, kom je op de volgende som:

(500 Wh / 100) x 0,40 per kWh x 4 uur = 0,80 cent per oplaadbeurt van je fiets.

Op het eerste oog lijkt dit geen enorm bedrag. Toch, wanneer een fiets intensief gebruikt wordt voor bijvoorbeeld woon-werk verkeer, kan het voorkomen dat een fiets elke dag aan de lader staat. Vijf dagen laden per week kost in het eerder gegeven voorbeeld € 17,- per maand, waardoor het ineens kosten worden om rekening mee te houden.

Hou de kosten in de hand

Om de energiekosten van je elektrische fiets binnen de perken te houden, is het raadzaam om slim met je fiets en accu om te gaan. Wellicht is energie besparen wel mogelijk met jouw fiets. Laat je batterij niet volledig leeglopen, zorg voor een niet te zwaar beladen fiets en zet de fiets binnen als de temperatuur daalt.

Ook dit is van invloed op het behoud van je accu. Als laatste stap is energie vergelijken altijd een goed idee. Door verschillende energieleveranciers te vergelijken en een overstap te maken als dit loont, fiets je jouw kilometers zo voordelig mogelijk!